środa, 28 grudnia 2016

Uszka z kapustą i grzybami

Cześć !
Już po świętach , a mi zostało jeszcze kilka świątecznych przepisów. Dzisiaj przepis na uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego. Z tych składników wyszło mi 60 uszek.




Składniki :

-450g mąki
-1 jajko
-3 łyżki oleju
-1 szklanka ciepłej wody

Farsz:

-350g kapusty kiszonej
-3 opakowania suszonych grzybów
-1 cebula
-ząbek czosnku
-1 jajko
-sól , pieprz



Wykonanie :

Kapustę gotujemy do miękkości.  Studzimy i drobno siekamy. Grzyby ugotować i również drobno pokroić.  Cebulę drobno pokrojoną smażymy na odrobinie masła. Miażdżymy ząbek czosnku. Wszystkie składniki farszu mieszamy razem. Wbijamy jajko i doprawiamy do smaku. Gotowy farsz studzimy.
Składniki na ciasto zagniatamy, następnie rozwałkowujemy i wycinamy przy pomocy literatki krążki. Na każdy nakładamy farsz i formujemy uszka. W dużym garnku gotujemy wodę , wrzucamy uszka i gotujemy kilka minut do miękkości.












 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz