wtorek, 3 stycznia 2017

Piernik z powidłami

Cześć :)
Dzisiaj przepis na piernik z powidłami śliwkowymi. Szukałam takiego przepisu , który można przygotować na ostatnią chwilę. Piernik jest prosty w przygotowaniu i pyszny. Jeśli chcemy , aby był wilgotny po udekorowaniu wkładamy do pojemnika z przykrywką.




Składniki:

-125g masła
-2 łyżki miodu
-250g cukru
-2 łyżki powideł śliwkowych
-4 łyżeczki przyprawy do piernika
-1 łyżeczka cynamonu
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki kawy zbożowej Inki
-250ml mleka
-2 jajka
-300g mąki

Polewa :

-1/3 szklanki śmietanki kremówki
-1 łyżka kawy zbożowej Inki
-100g ciemnej czekolady



Wykonanie :

W garnku na małym ogniu roztapiamy masło , dodać cukier i mieszamy. Następnie dodajemy miód, powidła śliwkowe , przyprawę do piernika , cynamon i kakao. Podgrzewamy jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia , czekamy chwilę i dodajemy sodę, kawę zbożową mleko i jajka.Wszystko mieszamy energicznie łyżką, dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy tak , aby nie było grudek. Masę wlewamy do formy posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Pieczemy 45-50min w 175stC do suchego patyczka.W międzyczasie przygotowujemy polewę. W rondelku gotujemy śmietankę , odstawiamy z ognia, dodajemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy czekoladę połamaną w kostki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gotowy piernik wyjmujemy i studzimy.  Po ostudzeniu kroimy go na pół i przekładamy powidłami. Na koniec polewamy górę polewą i dekorujemy.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz