poniedziałek, 13 lutego 2017

Jagodzianki

Cześć :)
Jagodzianki to chyba zdecydowanie każdego smak dzieciństwa. Ja postanowiłam sobie przypomnieć ten czas. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane lukrem lub jeśli ktoś lubi z kruszonką.
Z przepisu wychodzi 16 jagodzianek.




Składniki:
 -500 g mąki pszennej
-250 ml mleka
-100 g drobnego cukru
-120 g masła
-7 g suszonych drożdży 
-1 jajko
-szczypta soli

Nadzienie:
-350 g jagód
-2 łyżki  cukru

Lukier:
-100 g cukru pudru
-2 łyżki gorącej wody


Wykonanie :
 
Cukier puder utrzeć z wodą za pomocą  łyżki. Lukier nie powinien być zbyt gęsty. W miarę potrzeby można dodać więcej wody lub cukru pudru.


Wykonanie jagodzianek :

Mleko podgrzewamy, by było ciepłe. Masło rozpuszczamy. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy drożdże , sól, cukier i mieszamy. Dodajemy jajko i mleko, lekko zagniatamy. Stopniowo dodajemy rozpuszczone , ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. Jagody posypujemy cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę , podsypujemy mąką i krótko zagniatamy. Formujemy wałek i kroimy go na 16 części. Z każdej części formujemy w dłoniach kulkę, następnie rozpłaszczamy ręką i nakładamy na środek łyżkę jagód. Ciasto skleić jak pieroga i przetoczyć po blacie. Jagodzianki układać na blaszce wyłożonej papierem złączeniem do dołu. Przykrywamy blachy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 35 minut. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować pędzelkiem bułeczki.  Pieczemy w 190stC przez 15-20 minut do zarumienienia. 
Gotowe jagodzianki lukrujemy przy pomocy pędzelka.
Smacznego !










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz