środa, 1 marca 2017

Muffinki Kopiec kreta

Cześć ! :)
Na pewno każdy z Was zna deser Kopiec Kreta. W formie muffinki również bardzo dobrze smakuje. Z przepisu wychodzi 6-8 muffnek.





Składniki :

-1 szklanka mąki
-1/2 szklanki cukru
-1/2 szklanki mleka
-1/4 szklanki maślanki
-2 łyżki kakao
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli

-banan
-kilka kropel soku z cytryny


Składniki na krem:

-250g śmietanki 30%
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 łyżeczka żelatyny
-3 łyżki gorącej wody 


Wykonanie :

Mąkę, proszek do pieczenia, soda , kakao , cukier oraz sodę łączymy w misce. W oddzielnej misce mieszamy jajko, mleko i maślankę. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Przekładamy ciasto dp 1/2 wysokości foremek. Wkładamy do piekarnika na 25 min. do nagrzanego piekarnika do 180stC. Po upieczeniu studzimy muffinki, wierzch lekko ścinamy. Następnie za pomocą łyżeczki wydrążamy środek, ciasto które nam pozostało z wydrążenia rozdrabiamy dłońmi. Banana kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny(aby nie ściemniał). Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody i studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy  cukier puder, cukier waniliowy oraz stopniowo żelatynę. Do każdej muffinki wkładamy pokrojone banany , następnie ubitą śmietankę tworząc lekki stożek. Wierzch oprószamy pokruszonym ciastem, lekko je dociskając i formując kopiec. Muffinki można schłodzić w lodówce lub podawać od razu.












2 komentarze: