środa, 12 lipca 2017

Suflet czekoladowy


 Cześć ;) 
Będąc na weekendzie w Arłamowie razem z Narzeczonym jedliśmy na deser suflet czekoladowy. Bardzo nam posmakował i postanowiłam zrobić go w domu. Z przepisu wychodzi 16 pysznych sufletów. Ja robiłam w formie na muffinki. Piekłam w 180stC przez 8 minut z termoobiegiem. Proponuję na początku sprawdzić swój piekarnik i upiec na próbę dwa suflety, aby wyczuć kiedy są już gotowe.




Składniki :

-170g. czekolady gorzkiej
-170g. masła
-6 jajek
-160g. cukru
-90g. mąki pszennej


Wykonanie :

Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady dodajemy jajka, cukier i mąkę. Całość mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wysmarować margaryną i posypać cukrem. Gotową masę wlać do foremek i piec w nagrzanym piekarniku do 180stC przez 8 minut.  Po upieczeniu kładziemy deskę na formie i odwracamy ją do góry nogami(wypadną wszystkie) następnie przekładamy na talerzyki ,dekorujemy i podajemy na ciepło.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz