wtorek, 28 marca 2017

Tort czekoladowo-orzechowy Kinder

Cześć !
Dzisiaj tort , który na pewno każdy z Was widział. Jest to tort Kinder. Dużo przepisów i inspiracji jest w internecie. Ja też postanowiłam spróbować go zrobić. Dla przełamania słodkości zrobiłam biszkopt orzechowy. Żałuję, że nie mogłam zrobić więcej zdjęć.



Składniki
 na biszkopt orzechowy :

-7 jajek
-2/3 szklanki mąki pszennej
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka cukru
-50 g czekolady dobrej jakości startej na tarce
-100 g zmielonych orzechów włoskich


Masa do przełożenia :

-500g. serka Mascarpone
-150g. kremu czekoladowego


Polewa :

-100g. czekolady (50g. mlecznej i 50g. gorzkiej)
-80ml. śmietanki kremówki 30%


Masa na zewnątrz tortu:

-400g. masła
-200g. kremu czekoladowego



Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Mąkę , orzechy , startą czekoladę dokładnie mieszamy w oddzielnej misce. Do ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie łączymy za pomocą łyżki.  Dodajemy sypkie składniki i mieszamy. Pieczemy w 180stC przez 40 minut w tortownicy wyłożonej papierem. Gotowy biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
Serek Mascarpone miksujemy z kremem czekoladowym i przekładamy biszkopt. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Następnie masło utrzyj z kremem czekoladowym na puszystą masę i obkładamy boki tortu oraz wierzch. Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca , ale jeszcze nie gotująca się. Uwaga , żeby nie przypalić ! Czekoladę łamiemy, wrzucamy do miski metalowej i zalewamy śmietanką. Odczekujemy ok. 1 minuty i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdyby się zdarzyły grudki to podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy. Studzimy polewę 2-3 minuty, łyżką nabieramy czekoladę i lejemy po krawędzi.  Dekorujemy tort według upodobań.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz